Samen Bevallen - Photo by Roman Kraft on Unsplash

Samen Bevallen – Project Papa – Week 29

Het in verwachting zijn van een kind is een vreemde tijd. Er gebeurd onwijs veel in het leven, maar als man gebeurd het meeste eigenlijk bij je partner. Het is haar lichaam wat begint te veranderen. Zij ervaart alle pijntjes en klachten. Haar dagelijkse routine veranderd steeds. En zij is het die alle cursussen aangeboden krijgt. Doen we dit dan wel samen? Gaan wij wel Samen Bevallen?

Als ik terug denk aan de films (tegenwoordig kijk ik niet zo veel films meer), dan lijkt dit beeld nog versterkt. De man leeft vaak zijn leven gewoon door. Is hartstikke blij dat hij een kindje gaat krijgen, maar behalve de grappen over de slapeloze nachten en je vrienden niet meer zien, lijkt er weinig voor hem te veranderen.
Wat ook altijd naar voren komt is dat stukje waarin hij mee moet naar de cursus. Hij zit onhandig en ongeïnteresseerd achter zijn vrouw en moet dan overdreven mee ademen.

Natuurlijk zijn wij ook opzoek gegaan naar een cursus voor de zwangerschap. Bij Indigo hadden we ons al ingelezen en zelfs ingeschreven.

Een belangrijke eis was dat de man ook mee ging naar de cursus. En dan niet een avondje om kort wat uitleg te krijgen, maar alle avonden. Het moest een cursus voor ons samen zijn.
We hebben er twee gevonden. Na de twee me elkaar te hebben vergeleken zijn we uit gekomen bij de cursus Samen Bevallen. Dat klinkt ook meteen goed. We willen het immers samen doen.

Ik had eerlijk waar geen idee wat ik zou kunnen verwachten. Maar vorige keer wist ik helemaal niks toen we naar het ziekenhuis moesten. Alles is beter dan niks.

Wat is het die curus Samen Bevallen.

De cursus Samen Bevallen bestaat uit 8 avonden van 2 uur. De laatste avond vind plaats als de baby geboren is.
Er doen 3 tot 6 stellen mee die in een zelfde periode uitgerekend zijn.

Op de website wordt het als volgt beschreven:
“Dit is de meest uitgebreide cursus van Samen Bevallen. Een pufcursus? Zeker niet. Onze complete cursus vertelt het volledige verhaal over zwangerschap, ontsluiting, persen en kraamtijd.”

Goed, nog steeds is het natuurlijk niet duidelijk wat we kunnen verwachten op deze cursus. Laat mij een poging doen om meer informatie te geven.

De cursus is ondertussen afgerond en ik heb het gevoel dat ik weet wat ons te wachten staat. Gedurende de cursus avonden zijn (hopelijk) alle onderwerpen die rond een bevalling spelen aan bod gekomen en besproken.

Zo is er gesproken over de zwangerschap zelf. Wat er gebeurd bij de moeder en met haar lichaam.

De bevalling zelf is natuurlijk uitvoerig besproken. De verschillende manieren waarop je kan bevallen. Daarbij worden de verschillende houdingen een keertje “voor en na gedaan”. inclusief wat er dan nog allemaal zou kunnen gebeuren. Naast een aantal liggende posities was er ook een bevalkruk die geprobeerd is. De partner kan dan opeens achter de moeder zitten en haar ondersteunen. Ik had er zelf nog nooit van gehoord, laat staan er een gezien.

Ook de complicaties van een bevalling zijn langsgekomen. Hierbij is er aandacht besteed aan wat je moet doen en wat je daarna kan verwachten. In veel gevallen bel je de verloskundige en helpen zij je verder.

Er is een les aandacht besteed aan de tijd na de bevalling, de kraamtijd. Wat je dan nog kan verwachten en wat er gebeurd. Het huid op huid contact, het gouden uurtje en de baby crawl.

En natuurlijk zijn er de ademhalingsoefeningen besproken en geoefend. Waarbij de mannen braaf elke keer mee deden.
De verschillende ademhalingen kunnen allemaal op andere momenten gebruikt worden met een ander doel. Van gewoonweg ontspannen tot het helpen bij het persen en alles tussendoor.

Voor mij persoonlijk erg leuk waren de momenten dat er gesproken is over massage. In het kort zijn er wat massage technieken uitgelegd die de partner makkelijk kan toepassen op een keukenstoel. En bij de laatste les is er ook nog gesproken over de mogelijkheden van baby massage. De boeken daarvoor heb ik natuurlijk meteen besteld.

Wat ik vooral positief heb ervaren is dat de mannen overal bij betrokken werden. Tijdens de cursus was het overduidelijk dat de man een belangrijke rol speelt in deze periode. Voor de man lijkt het vaak heel weinig maar de ondersteuning die geboden wordt is heel belangrijk. De docent gaf elke keer weer aan dat, wanneer zij bij terugkom dagen hoorde van de man dat hij vond dat hij weinig kon doen, de vrouwen juist aangaven dat de partner een grote ondersteuning was.

Wat heb ik er uitgehaald

Alles wat verteld is over de bevalling zelf en wat er allemaal kan gebeuren is iets waar ik erg blij me ben. Vorig jaar hadden we geen idee wat er op ons af kwam. We waren volledig onvoorbereid. Wisten niet wat er ging gebeuren, wat we konden verwachten. De mensen in het ziekenhuis hebben ons heel vriendelijk en goed geholpen maar toch voelde ik me volledig machteloos.

Dit keer weet ik veel beter wat ons te wachten staat. Wat er kan gebeuren, welke mogelijkheden er zijn. Wanneer we nog over dingen kunnen praten of overleggen en wanneer we alleen nog maar kunnen luisteren en meegaan in wat verteld wordt.
Ik weet wat ik kan verwachten als er plotseling een keizersnee moet plaats vinden. Maar ook wat een knip is, een vacuümpomp, een schedelelektroden en waarom dat gebruikt zou moeten worden.

Ik heb het idee dat ik heel anders in de wedstrijd sta. Er zijn nog een hoop dingen waar we over moeten praten en nog meer dingen die we op papier willen zitten. Maar we weten waar we weten beter wat we moeten bespreken en op moeten schrijven.

Eerder hebben we nagedacht of we een Doula wilde inhuren die ons kon begeleiden. Maar na de cursus Samen Bevallen hebben we besloten dat we het toch met z’n tweeën gaan doen.

Met z’n tweeën samen bevallen.

Wil je meer weten over de cursus, kijk eens op hun website: https://www.samenbevallen.nl

Lees hier vorige week terug de Intake

Photo by Roman Kraft on UnsplashFoto van de week

  • Weer lekker in de keuken gestaan. Pea soup, Sheppard’s pie en een lemon curd trifle! Dir is de trifle voor het in een schaal gaat.…

    Lees meer.

Volg mij op Instagram
365 Dagelijks leven


  • Over Mij

    Over mij Ik en Karel

    Geboren in Wormer ben ik uiteindelijk naar Eindhoven verhuisd. Mijn interesses zijn altijd al breed geweest en ik vind veel verschillende dingen leuk. Dit stukje gaat over mij. Qua werk heb ik voornamelijk op Service Centra voor verschillende bedrijven gewerkt. Maar ik heb ook mijn eigen massage praktijk gehad en heb gewerkt als massage instructeur.…

    Lees meer: Over Mij