Week 28 - De intake

De Intake – Project Papa – Week 28

De intake van de kraamzorg stond deze week ingepland. Het voelde toch nog best wel spannend. Maar dit leek meer te komen doordat we de verkeerde verwachtingen hadden over zo’n intake.

In mijn hoofd zat dat er iemand langs kwam die ging kijken of ons huis “kinder klaar” zou zijn. Of het bed hoog genoeg zou zijn, de kinderkamer klaar was en al dat soort dingen. Voor dat ze langs kwam zijn we dus al een razende het huis door gegaan zodat alles netjes was.

Precies om 11 uur stond ze voor de deur. Ik was nog bezig met het ophangen van de was. Deze dus maar even aan de kant gezet. Kopje koffie op tafel en de intake begon.
De laptop kwam tevoorschijn samen met zo’n papieren map, die was voor ons en liet ze achter. En toen begon het vragen lijstje. Na een uur was ze klaar en ging ze ook weer. Dat was het. De hele intake.

Er is wel veel besproken. Eerst natuurlijk de standaard gegevens. Of we allergieën hadden en medicijnen gebruiken. Ook van mij was deze informatie belangrijk. Ze had al gevraagd of ik de kraamweek thuis zou zijn. Het antwoord was natuurlijk volmondig ja. En dan was de informatie belangrijk zodat de kraamzorg ook weet wat ze van mij kunnen verwachten.
Verder is er besproken wat we kunnen verwachten tijdens zo’n kraam week.

En dat is op dit moment wel een beetje vreemd.
Er is namelijk een tekort aan kraamzorg. En het is nog niet duidelijk hoe dat straks gaat zijn als onze kleine geboren wordt.
Ergens eind augustus begin september is er als ik het goed begreep een kantel moment. Voor die tijd is de kans heel groot dat er maar het minimale aantal uur kraamzorg beschikbaar is. Dan gaat het om 3 uur per dag. Daarna is het 6 uur per dag.
Laat de kleine nou precies ook dan verwacht worden. We weten het dus pas op het moment zelf.

Toch hoefden we ons geen zorgen te maken. Ook als het maar 3 uur zou zijn krijgen we nog steeds alle informatie en uitleg die we anders ook zouden krijgen. Er is alleen geen tijd meer voor het huishouden, zoals de was en de badkamer even schoonmaken.
Dat zou het verschil zijn. En daarvoor zouden we dan aan vrienden of familie kunnen vragen of die kunnen helpen.
Gelukkig zijn dat overwegend al mijn klusjes, dus dat gaat wel goed komen.

Wat ik ook niet wist, ik wist eigenlijk nog helemaal niks over kraamzorg maar goed. Wat ik niet wist is dat ze na 4 uur de kraamzorg niet meer op starten.
Het plan is om in het ziekenhuis te gaan bevallen. Als dat gebeurd dan bel je de kraamzorg wanneer je weet dat je naar huis mag en geef je aan wanneer dat zou zijn.
Als je daadwerkelijk naar huis gaat bel je nog een keer om aan te geven dat je naar huis vertrekt. Blijkbaar hebben er teveel kraamzorgers voor een dichte deur gestaan omdat de nieuwe ouders ergens vertraagd waren. Best logisch.
Maar als we dus iets voor vieren naar huis zouden kunnen, dan moeten we niet wachten met bellen tot we thuis zijn, maar meteen bellen. Anders zit je de eerste dag/avond zonder kraamzorg. Terwijl als je voor vieren belt ze het nog wel opstarten.

Tijdens de intake hebben ze een indicatie gegeven voor het maximaal aantal uren. Deze kunnen op het moment zelf bijgeschaald worden, maar als ze dat nu niet zou doen zou het lastiger worden om meer uren te regelen. Iets met de administratie. In hele extreme gevallen zouden ze zelfs nog wel extra dagen kunnen aanvragen, maar dat gebeurd alleen als ze zien dat de ouders er echt nog niet klaar voor zijn. Dus ze ging er vanuit dat dat niet nodig zou zijn. Ik hoop het ook.

En na die ene week zouden we er alleen voor staan. Als het goed is volledig voorbereid. Afhankelijk hoe de bevalling verloopt zou de moeder zich dan ook weer wat fitter moeten voelen. Wanneer dat niet zo is dan moesten we dus weer bij vrienden en familie gaan kijken.
Toen ze weg ging wenste te ze ons veel succes en waarschuwde ze ons voor de slapeloze nachten. Altijd weer die slapeloze nachten.

En dat was de intake. Ze heeft niet rond gekeken. In ieder geval niet verder dan de keuken waar ze door liep en de woonkamer. Ja ze vroeg zich af of een van ons fysiotherapeut of iets in die trant was. Ze had het beeldje in de tuin zien staan.

Ik ben achteraf nog aan het terug denken over wat ze nou allemaal eigenlijk verteld heeft. Maar het is wel weer een geval van teveel informatie. Sommige dingen waren al verteld tijdens de cursus Samen bevallen. Ook ben ik denk ik al weer een hele hoop vergeten.
De map die ze heeft achtergelaten heb ik wel nog even gelezen. Daar staan gelukkig ook wat dingen in voor na de kraamtijd dus daar zou ik nog wel veel aan kunnen hebben.

Een ding weet ik wel heel duidelijk. Ons bed is 2 centimeter te laag. De totale hoogte is 68 centimeter en de minimale hoogte is 70 centimeter. Voor die 2 centimeter moeten we dus 12 klossen onder het bed zetten!

We worden continu ook gewezen op het kraamhotel ivm de zorg. Ik heb even gekeken of ik nieuwsberichten kon vinden over het tekort.
https://nos.nl/artikel/2439183-kraamzorg-eindhovense-moeders-in-hotel-te-weinig-personeel-voor-thuiszorg

Lees hier vorige week terug.

Photo by Glenn Carstens-Peters on Unsplash


Geplaatst

in

,

door