BBQ - Photo by Joshua Kantarges on Unsplash

BBQ! – Project Papa – Week 25

Nog nagenietend van een beetje rust leek het mij een goed moment om het af te sluiten met een BBQ! Even een keertje praten over iets anders dan Baby dingen. En BBQ’en is iets wat vaders doen toch. Lekker fikkie stoken?

Ik hou van koken. Twee jaar geleden hebben we zo’n beetje mijn droom keuken laten plaatsen. Veel ruimte om te kunnen voorbereiden en rommel te maken. Een mooie groot inductie fornuis. Vijf grote pitten die ruim van elkaar af zitten. En 4 verschillende oven compartimenten die je afzonderlijk kunt bedienen. Ik heb hier alle luxe om lekker te kunnen kokkerellen.
Toch is het soms ook leuk om de luxe even een beetje achter te laten en met vuur te stoeien op een BBQ.

Sinds een tijdje ben ik afgestapt van het kant en klare BBQ vlees dat je gewoon op het rooster legt.
Ik begin de dag van te voren al met vlees voor te bereiden en te marineren. Op de dag zelf gaat de BBQ al vroeg aan. Er zijn genoeg stukken vlees of groente die lange bereiding vragen maar oh zo lekker zijn!
Naast een paar stukken vlees zoek ik ook altijd naar lekkere groente recepten. Mijn vrouw is geen vlees eter. Gelukkig zijn er haast net zoveel recepten voor groente gerechten als voor vlees gerechten.

Al jaren werk ik met een simpele bak op wielen en een rooster er boven als BBQ. Maar omdat ik ook wil kijken voor grotere stukken vlees, die langere bereidingen nodig hebben was ik op zoek naar een nieuwe BBQ. Een grotere. Met een deksel.
Het werd al snel duidelijk dat je voor een paar tientjes al wat kan hebben. Maar de reviews gaven al snel aan dat je krijgt wat je betaald. Voor iets meer dan 100 kan je een Weber krijgen, die vaak wat beter zijn aangeschreven En hoe meer je neerlegt hoe beter de reviews worden (is duur dan echt beter?). De Kamodo BBQ (the Green Egg) valt wel ver buiten mijn budget. En de variant die binnen het budget past is mij te klein voor het geld.

Ik ben op een Jamestown BBQ uit gekomen. Een groot oppervlak, ruimte voor kooltjes en met ingebouwde thermometer in de deksel.
Blijkt het thuis toch net een Ikea kast te zijn! Ik ben meer dan een uur bezig geweest om hem in elkaar te zetten. Gelukkig zat er een goede handleiding bij (ja die lees ik… soms).

Op de dag zelf ging de BBQ rond 11 uur aan. Hiervoor heb ik gebruik gemaakt van een Brikettenstarter.
Tijdens een zwangerschap cursus kregen we te horen dat een bevalling net is als het aansteken van een BBQ, er was een vergelijking nodig die mannen konden begrijpen, soms gaat het makkelijk en snel. Een andere keer komt het niet opgang.
Voor een BBQ is de oplossing dus een brikettenstarter. Ik denk alleen niet dat er zoiets is voor een bevalling. Jammer.

Toch is een betere BBQ niet perse een beter resultaat. Het idee was: kijken of ik de BBQ op 130 graden kon houden om op deze manier de spareribs en het buik spek low en slow te kunnen garen. Het aanhouden van de BBQ lukte, maar de temperatuur beheersing daar kwam niks van terecht.
Natuurlijk had ik mijn onderzoek gedaan. De luchttoevoer probeerde ik aan te passen, meer of minder brikketen, maar het mocht niet baten. De temperatuur ging alle kanten.

Voor het buikspek leek dat niet heel erg te zijn. Hij was heerlijk mals en sappig. Maar het slow gedeelte viel wel mee.
De spareribs echter, die hebben er wel onder geleden. Ze waren nog steeds lekker, maar ik heb wel eens betere gemaakt.

En wat heb ik dan geleerd? BBQen vind ik altijd leuk. Het eten is altijd wel lekker en ik moet nog veel meer gaan oefenen. Hè wat vind ik dat vervelend.

Lees hier week 24, de Babymoon.

Photo by Joshua Kantarges on UnsplashFoto van de week

  • Weer lekker in de keuken gestaan. Pea soup, Sheppard’s pie en een lemon curd trifle! Dir is de trifle voor het in een schaal gaat.…

    Lees meer.

Volg mij op Instagram
365 Dagelijks leven


  • Over Mij

    Over mij Ik en Karel

    Geboren in Wormer ben ik uiteindelijk naar Eindhoven verhuisd. Mijn interesses zijn altijd al breed geweest en ik vind veel verschillende dingen leuk. Dit stukje gaat over mij. Qua werk heb ik voornamelijk op Service Centra voor verschillende bedrijven gewerkt. Maar ik heb ook mijn eigen massage praktijk gehad en heb gewerkt als massage instructeur.…

    Lees meer: Over Mij