vorbereiding

Preptober Week 1: Voorbereiding

Het is Preptober. Dit is de naam die wordt gegeven aan de maand voor NaNoWriMo. De meeste mensen noemen de maand gewoon Oktober. De deelnemers van Nano gebruiken deze maand vaak om te beginnen met de voorbereiding van de wedstrijd in November.

In november is het tijd om weer 50.000 woorden te gaan schrijven. Vorig jaar heb ik de weken voor november een beetje willekeurig gebruikt. Ik heb een kleine opzet gemaakt van wat ik verwachtte en wat ik wilde gaan doen. Twee dagen voordat ik ging starten gooide ik mijn hele idee om. Dit jaar wil ik er iets meer aandacht aan de voorbereiding besteden. Een betere opzet maken om zo te zorgen dat alles hopelijk wat soepeler loopt dan vorig jaar.

Een groot voordeel is dat ik dit jaar al zeker weet wat ik wil gaan schrijven. Zoals ik al zei, vorig jaar besloot ik op het laatste moment dat ik een heel ander verhaal zou gaan schrijven. Mijn eerste idee leek me te groot. Ik wilde een kort verhaal. Een die ik in een 50.000 woorden zou kunnen vertellen. Dat was een mooi idee maar ik ben uiteindelijk halverwege mijn verhaal geëindigd. Op 40.000 woorden (met nog iets minder dan een week en 10.000 woorden te gaan) realiseerde ik me dat ik nog lang niet bij het eind was en heb ik weer mijn plan moeten aanpassen. Het lukte me om iets over de 50.000 woorden te eindigen op een Cliffhanger. Dit jaar weet ik dus wat ik ga schrijven. De rest van het verhaal, de tweede helft.

Er ligt een extra uitdaging naast dat ik ook nog eens een wekelijks journal wil gaan bijhouden. Tuurlijk we kunnen nog makkelijk 500 tot 1000 woorden in de week extra schrijven. 1600 woorden per dag is nog niet genoeg.

Deze week draaide om het afronden van mijn draft van vorig jaar. Toen heb ik Scrivner ontdekt. Voor mij een geweldige tool om mijn schrijven overzichtelijk te houden. Het geeft mij de vrijheid om mijn schrijven in te delen, maar ook om meteen kleine aantekeningen bij te houden. Hierdoor kan ik later makkelijk terug vinden wat ik in sommige gevallen bedoelde of dacht. Tijdens NaNo schreef ik veel onzin, sloeg ik stukken over omdat ik nog niet wist wat er ging gebeuren of gebruikte ik woorden waarvan ik al wist dat ik ze niet in het uiteindelijke werk wilde gaan gebruiken. Scrivner geeft me de mogelijkheid om dit meteen te annoteren en overzichtelijk te houden. Er is ook een optie om extra aantekeningen toe te voegen over karakters of locaties. Dingen die ik misschien niet direct in het schrijven wil verwerken maar voor later wel handig kunnen zijn.

Afgelopen zondag sloot ik mijn Scrivner bestand weer. Ik had de eerste edit afgerond. Er is nog meer dan genoeg te doen, maar alles is nu wel leesbaar. Tijdens het schrijven heb ik af en toe de meeste vreemde zinnen gebruikt. Ook heb ik zinnen dubbel getypt en soms zinnen overgeslagen. Toendertijd helemaal niet door gehad dat ik dat deed. Nu moest ik lachen om hoe het soms las. Maar dat is er nu als het goed is allemaal uit.

Alle aantekeningen die ik tijdens het schrijven en editen had gemaakt heb ik verzameld in mijn Journal. Daar staan ze overzichtelijk bij elkaar en kan ik makkelijk kijken wat ik nog moet doen zonder het hele document door te lezen. Het gaat dan om kleine dingen die ik wil aanpassen, die ik nog niet heb uitgezocht. Bijvoorbeeld plaatsnamen in mijn wereld, een alternatieve naam voor een karakter. Maar ook dingen qua taal gebruik.

Tevens ben ik nog mijn kantoor en computer door gegaan om alles wat ik ooit heb geschreven wat nuttig kunnen zijn op te zoeken. Mijn verhaal speelt zich af in de D&D wereld die ik ooit heb gecreëerd. Zodoende heb ik onwijs veel informatie over de wereld. Kaarten, geschiedenis, plaatsbeschrijvingen en karakter. Deze informatie is echter nooit goed opgeruimd en dat heb ik deze week gemerkt. Deze twee punten hebben me dus toch al best veel tijd gekost.

Het laatste punt wat ik deze week nog ga doen is de laatste kleine edits maken in mijn draft. Daarna stuur ik het verhaal door naar een aantal vrienden. Dit is de eerste keer dat ik een van mijn verhalen aan iemand ga laten lezen. Erg spannend maar ik kan de feedback goed gebruiken.

Volgende week gaan we beginnen met de opzet voor het vervolg verhaal. In mijn hoofd heb ik al een verhaal lijn. De voorbereiding hiervan bestaat uit: De route uitplannen en dit keer van te voren bedenken hoe de plaatsen gaan heten. Misschien al een paar karakters bedenken die Harlon gaat tegen komen. Belangrijk om te weten. Ik plan dan misschien wel maar het is Harlon die bepaald wat er gaat gebeuren. Ik bedenk de route waarvan ik verwacht dat mijn held die zal gaan volgen om tot het eind punt te komen. Maar net als vorig jaar zal ik niet verbaasd opkijken als Harlon opeens een andere route neemt, afgeleid wordt door iets willekeurigs of plotseling iemand tegen komt die roet in het eten gooit.

Ik ben in ieder geval onwijs gemotiveerd en ik kijk er weer naar uit om Harlon verder te mogen volgen in zijn avontuur en deze op papier te zetten.

Wil me meer weten over nanowrimo? Kijk dan op https://nanowrimo.org/Foto van de week

  • Dit boekje The Slow Regard of Sillent Things van Patrick Rothfuss is een bron van inspiratie. Het was absoluut niet wat ik had verwacht. Ik…

    Lees meer.

Volg mij op Instagram
365 Dagelijks leven


  • Over Mij

    Over mij Ik en Karel

    Geboren in Wormer ben ik uiteindelijk naar Eindhoven verhuisd. Mijn interesses zijn altijd al breed geweest en ik vind veel verschillende dingen leuk. Dit stukje gaat over mij. Qua werk heb ik voornamelijk op Service Centra voor verschillende bedrijven gewerkt. Maar ik heb ook mijn eigen massage praktijk gehad en heb gewerkt als massage instructeur.…

    Lees meer: Over Mij