rattatoille met makreel

Roken & Koken – ratatouille met makreel

Door een druk weekend moest ik plotseling gehaast een boodschappenlijst maken en op een andere dag boodschappen doen. Dit had als resultaat dat ik niet eens na heb gedacht over het uitzoeken van een kookboek en een recept! Gelukkig kijk ik ook altijd in de Jumbo App voor recepten. En deze week had ik een winterse ratatouille met makreel uit gezocht!
Geen boek van de boekenplank dus, maar toch een recept wat we kunnen gaan bekijken.

Wanneer ik recepten in de app opzoek probeer ik altijd te kijken naar makkelijke dingen die snel klaar zijn. Het liefst binnen 30 minuten met niet te veel ingrediënten. Jammer genoeg vind je onder die criteria veel lunch- of nagerechten.
Maar ik heb ondertussen een lijst met favorieten.

Ik hou van een ratatouille. Ik maak ze alleen nooit omdat er bijna altijd wel ui en paprika inzit. Deze dingen mag mijn vrouw niet, dus valt het vaak af als optie.
Het kind in mijn wil natuurlijk ook een ratatouille maken zoals in de film ratatouille. Maar ja, wat is misschien wel heel veel werk.
Een rustieke pan met lekker groente is ook leuk!

De ingrediënten

Hier is niks mis mee. Alle ingrediënten waren gewoon te vinden in de supermarkt. Normaal gesproken haal ik altijd makreel filets. Lekker makkelijk, hoef ik weinig te doen. Dit keer hadden ze die echter niet. Dus maar een hele gerookte makreel gehaald, met kop en staart.
Deze was alsnog makkelijk te bewerken. De graten waren er makkelijk uit te halen en omdat zo’n hele groter is als twee filets, lekker veel makreel.

Het valt me nu pas op dat dit recept geschreven is voor 1 persoon. Dat toont maar weer hoe goed ik me heb gehouden aan de hoeveelheden van all ingrediënten.
De walnoten en de makreel zelf maken het recept wel wat duurder, maar beide zijn wel echt nodig in deze ratatouille met makreel. Er zit namelijk niet echt iets bij wat fungeert als een soort saus of iets wat het meer maakt dan simpel gebakken groente.

Ik geef het een 7.5. De makreel is best origineel bedacht, maar zorgt dat een simpel gerecht opeens een stuk duurder word. Verder is alles makkelijk en snel te vinden en heb je niet heel veel nodig.

Het recept.

Dit stelde niet heel veel voor. De instructies gaan eigenlijk niet verder dan snij in gelijke stukken en bak of kook alles.
Het recept geeft wel kooktijden aan, maar als je niet weet hoe groot je iets moet snijden heeft dat eigenlijk geen betekenis. Gelukkig weet ik ondertussen wel een beetje hoe groot je iets moet snijden om bij de kooktijden te passen. Het is me dus ook gelukt om alles lekker en gaar te krijgen en me aan de tijden te houden. De aardappelen, pastinaak en wortel waren allemaal gaar, maar hadden net een andere bite wat voor variatie zorgt.

Ook dit recept heeft geen logica in wat ze een stap noemen. Het is verdeeld in 5 stappen, waarbij de eerste stap uit 4 verschillende instructies bestaat. Stap 2 heeft een aantal kooktijden maar stap 3 voegt daar ook nog eens een kooktijd instructie toe.
In stap 5 gaan we nog een keer iets snijden/hakken, dit hadden we ook allemaal in stap 1 gedaan?

Het meeste tijd ben ik bezig geweest met het “plukken” van de makreel, dit staat zelfs niet eens in het recept. Ook als je een filet hebt staat er niet bij wat je daar mee moet doen.

Ik ben niet geneigd om het receptuur een hoog cijfer te geven. Het is voldoende om de ratatouille met makreel te kunnen maken. Toch denk ik dat het of nog simpeler beschreven kon worden of juist met wat meer detail. Dit valt er een beetje tussen. Overzichtelijk is het ook niet, dus ik geef het een 6.5

De rotzooi

Weinig ingrediënten betekend ook weinig rotzooi.
Door de groente en makreel eerst schoon te maken was het makkelijk om het aanrecht ook netjes te houden. De schillen in een bord en wanneer deze vol zat meteen leeg gooien in de groen bak. Alleen de graten even apart houden omdat die buiten weg gegooid moeten worden (anders vind ik drie katten in de vuilnisbak).
In totaal had ik twee pannen nodig. Dus ook het fornuis bleef netjes. Met dit gerecht mag ik niet klagen. Het was makkelijk overzichtelijk en netjes te werken.

Overall

Het is een erg lekker gerecht. Ik was bang dat het een droge bende zou worden, maar dat was zeker niet het geval. De makreel heeft genoeg vet om het een smeuïge maaltijd te maken.
Ik ga deze ratatouille met Makreel zeker maken, maar het recept zelf heb ik daar niet voor nodig. Na één keer koken weet je hoe het werkt en kan je het waarschijnlijk meteen namaken.
Toch is het zeker een aanrader. Het is een makkelijke, snelle en smakelijke maaltijd. Bij gaat hij zeker in de lijst van opties om te maken als ik weinig tijd heb en wel iets lekkers wil.

Komende week ga ik aan de slag met een koolhydraat beperkt gerecht. Ik heb gekozen voor Kip tandoori met wortel salade.

Benieuwd wat ik vorige week heb gemaakt? Je leest het hier terug. Lekkere Javaanse Kip Kerrie.



Foto van de week

  • Kookboeken - foto van de week.

    De foto van deze week is er eentje van mijn boekenplank met Kookboeken. Ik heb een mooie plank in de voorraadkast gemaakt en die staat…

    Lees meer.

Volg mij op Instagram
365 Dagelijks leven